top of page

Kurser för ett nytt sätt att se på och samverka med naturen.

Vi önskar att vi kunde göra något för att hjälpa jorden och påskynda den hållbara omställningen, men vad? 

Vi tror att skiftet från hopplöshet till hopp och aktion sker genom en djupare förståelse av vår del i historien samt förståelse om sätt att samverka med naturen som stärker och vårdar mångfald och liv.

Dessa kurser har hjälpt oss båda att återfinna tro på att vi kan vara del i en omställning som är på riktigt grön, och som tar avstamp i sanningar som kan vara obekväma att ta in till en början men som i längden hjälper oss att ta beslut som inte bara gynnar oss utan även kommande generationer.

Permakulturdesign - introduktionskurs

Permakultur är ett designkoncept för att skapa hållbara och självreglerande system som efterliknar naturens egna ekosystem. Grundprinciperna bygger på att vårda jorden, ta hand om människor och fördela resurser rättvist. Genom att observera och samarbeta med naturens mönster kan permakultur hjälpa oss att skapa trädgårdar, jordbruk och livsmiljöer som är både produktiva och regenerativa.

Kunskapen kan användas till att bygga fungerande kretslopp där vatten, näringsämnen och energi återanvänds effektivt. Exempel är att plantera mångsidiga odlingar som gynnar biologisk mångfald, samla regnvatten för bevattning och använda kompost för att berika jorden. Permakultur kan också tillämpas i sociala strukturer, där samarbete och delning av resurser stärker gemenskapen. Genom att integrera dessa principer skapas ett hållbart och resilient sätt att leva i harmoni med naturen.

I denna kurs ger vi en övergripande introduktion om permakulturens principer samt handfasta tips som du kan implementera i ditt liv.

Människor som planterar träd

Naturens rättigheter & "Buen Vivir" - introduktion

Naturens rättigheter är ett juridiskt och filosofiskt begrepp som erkänner naturen – inklusive ekosystem, floder, skogar och djur – som rättighetsbärare, likt människor och juridiska personer. Det innebär att naturen har egna inneboende rättigheter, såsom rätten att existera, återhämta sig och utvecklas.

Idén bygger på att människor inte bara ska förvalta naturen som en resurs, utan också respektera och skydda den för dess eget värde. Genom att lagstifta om naturens rättigheter får ekosystem juridiskt skydd mot exploatering och miljöförstörelse, vilket bidrar till ett mer hållbart och ansvarsfullt förhållningssätt till vår planet. Länder som Ecuador och Bolivia har redan implementerat sådana rättigheter i sina konstitutioner.

Naturens rättigheter och begreppet Buen Vivir (det goda livet) är nära sammanlänkade genom en gemensam strävan efter harmoni mellan människor och natur. Buen Vivir, som har sitt ursprung i urfolksvärldsbilder från Anderna, betonar ett liv i balans där lycka och välstånd inte mäts enbart i materiella termer, utan i hälsosamma relationer till både människor och den naturliga världen.

Genom att erkänna naturens rättigheter – såsom rätten att existera, regenerera och upprätthålla sina ekosystem – stärks förutsättningarna för ett samhälle där människor lever med respekt för planetens begränsningar. Buen Vivir utmanar den exploaterande synen på naturen och betonar istället samverkan, där välmående för alla levande varelser blir en gemensam strävan.

När dessa idéer förenas skapas en vision för ett hållbart samhälle där rättvisa gäller både för människor och natur. Det handlar om att bygga en värld där vi inte bara lever av naturen, utan tillsammans med den – i en kretsloppsbaserad och respektfull samexistens som värnar framtiden för både ekosystem och kommande generationer.

vattenfall

©2024evelingyllenram

bottom of page